Božić za splitskom trpezom: Neka blagdanska čarolija započne!

18.12.2019.

U najlipšem gradu na svitu oduvijek se izvrsno jelo, a tradicionalni recepti i danas se prenose s koljena na koljeno. Mješavina antičkih, mediteranskih i vlaških utjecaja začinjena splitskim dišpetom zaslužna je za pravu gastronomsku pustolovinu s elementima detektivskog žanra jer splitske domaćice ljubomorno čuvaju tajne svojih recepata kako bi mogle oduševiti svojim kulinarskim umijećem u posebnim prilikama. A postoji li bolja prigoda od pripremanja blagdanske trpeze? 

Svaki početak je sladak pa blagdanske pripreme obično počinju pečenjem raznovrsnih slastica od suhog voća i orašastih plodova. Slasni medenjaci u koje se dodaju cimet, muškatni oraščić i rum zadovoljit će svojim prirodnim balansom okusa i aroma čak i najveće kulinarske kritičare. Na stolu će se naći i tradicionalni mandulat napravljen od badema, bjelanjaka, meda i šećera, koji se često nosio i kao blagdanski poklon. Zauzvrat, domaćini će svoje čestitare počastiti senzacionalno hrskavim kroštulama koje možda jesu malo tvrđe za pod zub, ali zato se pod jezikom veličanstveno razmekšaju i napune usta čistim blagdanskim užitkom.

Najbolji uvod u božićnu gozbu je badnji ručak, koji je daleko od običnog objeda. Riječ je o ritualnom uživanju u bakalaru, no uvijek s jednom dvojbom – pripremiti ga na brujet ili na bijelo? I napokon, vrijeme je za kraljicu božićnog menijapašticadu s njokima. Priprema se od najfinijeg goveđeg mesa, koje se danima namače u marinadi od vina, kvasine, ružmarina i prošeka, kako bi bilo savršeno meko i podatno. Nekad davno, dalmatinske bake su se natjecale čija je pašticada “prava”, no istina je da prave pašticade nema. Pašticada je pašticada i svaka je najbolja (s time da je naša u Laganiniju, dakako, naj-najbolja). Upotpunjena domaćim njokima, svojim okusom i mirisom vraća nas u djetinjstvo i doba obiteljskih okupljanja. Božićni ručak nije potpun bez čaše vrhunskog dalmatinskog vina sa sunčanih padina obližnjih otoka. Moćni i masivni dingač koji je odležao nekoliko godina u hrastovoj bačvi savršeno će se sljubiti s okusom pašticade.

Svaka prava dalmatinska gozba završava ukusnim desertom, a božićni ručak idealna je prilika za neodoljivu splitsku tortu. Napravljena od najboljih namirnica dalmatinskog podneblja; suhih smokava, grožđica, badema, biskvita i kreme od vanilije, bit će savršen završetak božićnog slavlja. 

Dok nestrpljivo čekate da Laganini ponovno otvori svoja vrata, želimo vam da ovih blagdana ipak s uspjehom pronađete svoju autentičnu splitsku gastronomsku bajku. Sritni nam bili, dobro nam jili, još bolje pili i najbolje se zabavili!

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...