Čašu crnog, molim!

30.8.2021.

Osim što guštamo u svakom sljedećem gutljaju, crno vino se pije i za zdravlje! Svako nepce, pa čak i ono najzahtjevnije, pronaći će užitak na našoj bogatoj vinskoj listi. 

Od elegantnog i voćnog do intenzivnog i punog okusa, crno vino nudi beskrajno proširenje okusne palete, a njegove teksture nadahnjuju sve vrste opisa. Tako crna vina mogu biti slatka ili suha, imati više ili manje kiseline ili tanina, mogu čak uključivati i arome od cvijeća do ploda. Čut ćete za vina svilenkasta, robusna, snažna i dobro strukturirana. Nije to uzalud piće bogova!

Kako prepoznati dobro crno vino? Dobro strukturirano vino imat će savršenu ravnotežu voća, alkohola i tanina te dovoljno kiselosti da poželite još jedan gutljaj. Vino koje nema strukturu može biti kiselije ili okusom prejako. Sve je u dobroj ravnoteži! Naravno, svatko ima svoje gušte, pa će tako netko htjeti moćno vino, dok će drugi htjeti razigrano; neki pak to vole nježno, a neki posve odvažno. Iako je ravnoteža ključ, u različitosti se krije sva ljepota.

Koje je vino za mene? Puna i teža, srednja ili laganija i nježnija vina? Laganija i osvježavajuća vina savršena su za sve ljubitelje bijelog vina koji se žele pridružiti ‘’Crvenom timu’’. Mogu se piti sama, ali se odlično sljubljuju s hranom zahvaljujući nižim taninima. Srednje teška vina odobrila bi i Zlatokosa: ne previše lagana, ne previše odvažna, nego baš taman! Ona imaju malo više tanina nego laganija vina, ali vas ne pogađaju u glavu složenom strukturom ili intenzivnim okusom. Puna i snažna vina možda nisu za svakoga, ali zato ova vina pobuđuju sva osjetila. Dolaze do izražaja i uz bogatu i jaču hranu jer su dovoljno odvažna da im se okusi sjaje. 

Ako i dalje ne znate koje je vino za vas, ne brinite! Naše osoblje pozna vina u dušu, tako da žedni (a ni gladni) sigurno nećete ostati.

Zlatno pravilo za uparivanje hrane s vinom: laganija i nježnija vina rezervirana su za laganija jela poput piletine i plodova mora, dok puna vina zahtijevaju teža jela poput bifteka i tjestenine. 

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...