Iz duboke šume na duboki tanjur: Laganinijeva simfonija od gljiva

18.10.2019.

Neke su jedva vidljive i pod mikroskopom, a neke su toliko monstruozno velike i razorne da jedu čitave šume. Neke su vrhunska poslastica, neke će vas otjerati u bolnicu nakon prvog zalogaja. Neke su pristupačne svima, a neke se zovu bijeli tartuf i skuplje su od 24-karatnog zlata. Gljive su vjerojatno najraznovrsniji i svakako jedan od najfascinantnijih oblika života na Zemlji bez kojega bi i naš ljudski oblik života bio nesagledivo siromašniji. Bez gljiva, naime, nema ni kruha ni vina ni piva. Ljubitelji mliječnih proizvoda bez gljiva nikad ne bi uživali u siru niti bi si mogli produžiti život konzumacijom jogurta i kefira. Bez gljiva, napokon, nema ni – gljiva! A tako su fine i slasne, i tako nam veličanstveno gode u ovim jesenskim danima…

Gljive su sjajna zamjena za meso zbog specifičnog “konkretnog” okusa i visokoproteinskog sastava, a pritom imaju i vrhunska antioksidativna svojstva jer sadrže čitavo bogatstvo antioksidativnih fitotvari i minerala poput mangana, selena i cinka. Jestive gljive pripremaju se gotovo na svaki način kao i meso, a skoro svaka od njih idealna je za guste i hranjive jesenske juhe koje otvaraju tek i potiču sva čula na akciju.

Poput, primjerice, Laganinijeve krem juhe od gljiva kojom ćete nakon samo jednog kušanja poželjeti otvoriti svaki svoj sljedeći obrok. Gusta, miomirisna, u svakom pogledu zanosna, ova ugoda koja se jede žlicom puca od zdravlja i oduševljava kompleksnom kombinacijom okusa svježih šampinjona i vrganja oplemenjenih dragocjenim – i, kažu, afrodizijački potentnim – uljem bijelog tartufa.

Nakon ove izdašne jušne okrepe, čak će i najzagriženiji mesoljupci zaboraviti na svoje hranidbene fetiše, pogotovo naruče li i naše rezance sa selekcijom gljiva. Umak od šampinjona i vrganja zasitan je i gust poput začarane šume, a naribani svježi tartuf izdiže ga na neku višu, gotovo transcendentalnu razinu okusa i profinjene krepkosti.

Kažu da su sve gljive jestive, ali neke samo jednom. U Laganiniju su jestive baš sve, i baš svaki put. Zato ove jeseni ne propustite nezaboravnu gljivarsku gozbu u Laganiniju!