Kapula je čudo

21.6.2023.

Nepobjediva kad je u pitanju zdravlje, potpuno nezamjenjiva u kulinarstvu, kapula je neopjevana zvijezda svake kužine.

S kapulom nemoš ostat’ gladan. S komadom mesa ubaciš je u lonac i eto juve, baciš je na masnoću i eto rižota, toća, gulaša, variva, fantastičnog umaka, nebo je granica, nafetaš je u kuvani krumpir i imaš bogovsku salatu, a kad smo već kod salate, ništa se ne ljubi s prezrelom domaćom pomom iz vrtla kao dobra stara kapula (iako, ako pretjerate, ne očekujte da itko vas ljubi nakon konzumacije!), janjetina i kapulica tandem su iz snova, s ćevapima je apsolutni must-have, pohana u pivskom tijestu daje grickalicu iz snova, nasičeš je i poliješ kvasinom i eto ti najbrže, najzdravije i najslasnije zimnice. 

Doktorica kapula

Neki će pak s prezirom odbiti sve ove naše slasne prijedloge i smazati je sirovu kao jabuku – i još vas pritom s ponosom obavijestiti da u životu dana nisu bili bolesni. Vjerujte im da ne pretjeruju jer zdravstvene prednosti kapule praktički su nenabrojive. U njoj su doslovno svi vitamini, najkorisniji minerali i najučinkovitiji spojevi čudnih imena i čudesnih djelovanja, po antioksidativnim svojstvima prava je superjunakinja, nevjerojatno je korisna u održavanju zdravlja srca i krvnih žila, ona je prirodni antibiotik i antipiretik, štiti vas od gripe i prehlade, a sprječava čak i rak crijeva.

Svi za kapulu, kapula za sve

I u sve se miješa. Na mali milijun načina. Kuvaj, peci, frigaj, šufigavaj, baci pod peku, poslaži na gradele, ona je fetiva u svakom okruženju i baš svako jelo oplemenjuje svojim jedinstvenim umamijem sladora, žestine, grubosti i blagosti. Naravno da ni mi u Laganiniju bez nje ne možemo. Prisutna je uzduž i poprijeko našeg jelovnika, koristimo je i svježu i ukiseljenu, a posebno smo ponosni na našu fensi kremu od ljubičaste kapule, fantastičnu kreaciju našeg chefa koja je dodatno oplemenila ionako vrhunske složene lunch-salate i stavila svoj potpis na zamamne specijalitete od ribe i morskih plodova. Kapula je čudo, a mi čuda stvaramo svaki dan. Dođite i uvjerite se!

Tartar od tune ili tuna tika taka? Kremozna burrata ili eksplozivno ukusan ceviche? Rezervirajte svoj stol i prišapnite nam sve svoje želje, a jedna najobičnija kapula vaše snove pretvorit će u stvarne gastronomske senzacije!