Kult, religija, fetiš: Njegovo Veličanstvo Biftek

12.10.2020.

Biftek nije samo omiljeni specijalitet za sve ljubitelje mesa, već i jedno od najizazovnijih jela za pripremu. Radi se od najfinijeg goveđeg filea koji se priprema po posebnoj recepturi i i s pomnim, gotovo u sekundu preciznim tempiranjem odležavanja, mariniranja, termičke obrade i “odmaranja” odreska nakon pripreme, sve s ciljem da gosti uživaju u pravoj kraljevskoj gozbi savršeno ugođenih okusa kada biftek konačno stigne na njihov tanjur. Naš chef Mićo ne voli odavati tajne pripreme svojih jela pa vam jedino možemo jamčiti da biftek koji probate u konobi Laganini sigurno nećete tako lako zaboraviti.

Kvaliteta bifteka očituje se u njegovoj sjajno crvenoj boji i strukturi mesa koja idealno uparuje masne i mesne dijelove, ali i u metodi pripreme i kombiniranju s različitim namirnicama, umacima i prilozima. Pravi gastroljupci znaju da kod pripreme bifteka treba paziti na dvije ključne stvari, a to su vrijeme odležavanja mesa i pečenja. Idealno zrenje za neke je marinada od senfa i ulja, dok su drugi vjerni metodi vakumiranja. U vakuumu meso ispušta svoje sokove i postaje iznimno meko. Nakon pripreme mesa, bitno je biftek pravilno ispeći i prilagoditi ga različitim ukusima – od jako krvavog, srednje krvavog do – ovo nas boli i napisati, ali o ukusima se ne raspravlja – dobro pečenog. Za užitak u svakom zalogaju te prirodnoj sočnosti i mekoći mesa, biftek se ne smije predugo peći.

Jedna od popularnih vrsta bifteka je i njegova sirova varijanta ili carpaccio. Ime mu je dao slavni venecijanski ugostitelj Giuseppe Cipriani zbog boje mesa koja ga je podsjetila na stil poznatog talijanskog slikara Vittorea Carpaccia. Priprema se od tankih kriški goveđeg filea koje se poredaju na tanjur, a za njegov senzacionalan okus zaslužni su sol, papar, marinada od maslinovog ulja, limuna i kapara te nasjeckani bosiljak. Može se pripremati u nekoliko varijanti, a mi vam garantiramo da je recept chefa Miće ipak najukusniji.

Ljubitelje sirovog mesa oduševit će popularni tatarski biftek. Goveđi file se isjecka na sitne kockice, a zatim se prelije mješavinom žumanjaka i senfa te dodatno posoli i popapri. Po želji se dodaju nasjeckani peršin, maslinovo ulje, tabasco, sok od limuna, kapari i konjak. Za savršeno zaokružen okus poslužuje se s tostiranim kruhom i maslacem.

Koju god vrstu naših bifteka odabrali, sigurni smo da nećete pogriješiti. Samo nemojte predugo čekati jer naš Mićo čuva najfinije komade bifteka samo za istinske gurmane!

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...