Laganini: Uživanje u svakom zalogaju

4.8.2023.

Furešti uz Dalmaciju najčešće vezuju miris mora, smilja, lavande, okus domaćega vina, maslina i kojekakvih delicija (poneki i visoke cijene svega toga), a mi fetivi pak fjaku, cjenkanje oko ure od obida ili večere i šušur za obiteljskim stolom. 

Vesela tradicija obiteljskog druženja 

Spremate li se u naše krajeve, znajte da je kod nas blagovanje mnogo više od konzumacije obroka. To je svojevrstan ritual u kojem sudjeluje cijela obitelj, druženje začinjeno neponovljivim okusima babine spize, prijekorima da se pojede ono što je na stolu, obiljem pošalica, pokojom psovkom i – čašom crnog ili bijelog vina, čistog, razvodnjenog običnom ili mineralnom vodom, sasvim svejedno… 

U kraljevstvu fjake nikad nije priša

I koliko god nam ponekad, pogotovo ljeti, mrsko bilo za stol sjedati u po bota, tj. na prvi udarac crkvenog sata koji otkucava podne, i puhati u vrelu juhu ili punjene paprike, u svom ritualu uvijek uživamo polako. Jer, naučeni smo da u hrani treba uživati, svaki zalogaj sto puta prožvakati pa tek onda progutati. Reći ćete – možda, ali za to treba vremena. 

E, pa znajte da je vrijeme u Dalmaciji relativan pojam i da se za ugodno druženje uz ukusnu hranu vremena uvijek nađe. Mi živimo laganini, u svakom zalogaju tražimo savršenstvo i kad ga pronađemo, neizmjerno guštamo kao djeca koja tek otkrivaju nove okuse.

Proces je to koji nikada ne gubi svoju čar pa mu se uvijek iznova rado prepuštamo i svojevoljno mu dopuštamo da traje. Kako i ne bismo kad nam je u genetski kod, osim gurmanske strasti, utkana i fjaka – stanje duhovne ugode u kojem je najslađe ne raditi ništa, tek uživati u blagodatima mediteranskog podneblja. 

Za stolom „žuri polako“

Prepustite se i vi njegovim čarima i uživanju u našim tradicionalnim jelima koja su oku ugodna koliko i nepcu. Sa svakim zalogajem cijelim svojim bićem uvijek iznova uranjajte u nijanse, teksture i mirise namirnica, baš kao i mi te dopustite zamamnim aromama i savršeno izbalansiranim okusima da vam otvore vrata potpuno nove dimenzije. 

Tamo možda nećete pronaći smisao života, ali tajnu sreće, vitalnosti i dugovječnosti, vjerujte nam, hoćete. Jedući polako, ne samo da ćete izoštriti sva osjetila nego ćete nesvjesno potaknuti i proizvodnju serotonina, unijeti manje kalorija i potaknuti probavu. 

Zato nas posjetite već danas i laganini se prepustite cijeloj plejadi naših kulinarskih remek-djela!