Mitovi i činjenice o tjestenini

17.7.2023.

Kad je riječ o tjestenini, jedan od najčešćih mitova je tvrdnja kako je riječ o jelu koje ama baš svatko može skuhati vrhunski, a to apsolutno nije istina. Možemo se složiti da nije riječ o jelu koje se priprema dugo ili pak čija je priprema komplicirana, ali ipak je potrebno mrvicu više da biste skuhali odličnu, a ne samo jestivu tjesteninu, u što ćemo vas i uvjeriti. 

Laži vezane uz oblike, svježinu, dodavanje ulja…

Tjestenina je zanimljiva namirnica jer dolazi u brojnim oblicima te se može kombinirati s bezbroj različitih umaka i drugih namirnica. Osim toga, uz različite dodatke u samo tijesto, dostupna nam je i u različitim bojama i okusima, zbog čega gotovo svatko može pronaći verziju u kojoj će uživati. No, vjerovanje da pojedini oblici tjestenine imaju manje kalorija (ako govorimo o njezinoj energetskoj vrijednosti) ili da pojedini oblici od iste vrste tijesta imaju drukčiji okus – ne drži vodu. Naime, tjestenina od istih sastojaka, ali različitih oblika ima isti okus i isti broj kalorija, različiti oblici u prvom redu čine razliku u duljini kuhanja te prianjanju umaka na samu tjesteninu.

Često je moguće pronaći različite teorije o tome je li tjestenina dobra samo kad je svježa. Činjenica je da se tjestenina s jajima uglavnom jede svježa i bolje ju je ne smrzavati, ali osušena tjestenina jednake je kvalitete i punoće okusa kao i ona svježa. Osim o samom sastavu i svježini tjestenine, različite teorije postoje i o tome treba li u vodu u kojoj se kuha dodavati malo masnoće kako se tijesto tijekom kuhanja ne bi sljepilo. No, znalci kažu kako je bolje pričekati da se tjestenina izvadi iz lonca pa joj onda dodati kapljicu maslinova ulja jer, ako ga dodamo u vodu u kojoj se kuha, to tjesteninu čini gumenastom. 

Malo soli tjestenina voli 

Kad kuhate tjesteninu, ne slušajte one koji kažu da se voda ne soli. Već i malo soli koju ćete dodati u kipuću vodu neće naškoditi vašem zdravlju, a zaista će popraviti okus tjestenine. Nakon kuhanja, tjesteninu nemojte ispirati, neka bude lagano ljepljiva. Tako će se bolje sljubiti s umakom kad ih pomiješate i cijelo će jelo imati puniji okus i bolju aromu. Voda u kojoj se tjestenina kuhala bogata je škrobom, sastojkom koji se općenito koristi za zgušnjavanje i povezivanje jela, stoga je nemojte baciti, nego iskoristite za pripravu umaka. 

Već uz pridržavanje tih nekoliko osnovnih savjeta, vaša će jela od tjestenine biti znatno bolja. Ako se ipak ne osjećate dovoljno samopouzdano da biste pripremili ukusnu tjesteninu, ne brinite se – restorani na našoj obali nude obilje različitih opcija kada je riječ o tjestenini. 

U našem restoranu nudimo vam fettuccine i pljukance od kojih ćete prije dobiti zazubice nego dodatne kalorije, a s obzirom na to da je riječ o jednoj morskoj kombinaciji s plodovima mora i jednoj više šumskoj s vrganjima, tartufima i pršutom, nećete pogriješiti koju god odaberete. Također, kako pljukanci, za razliku od fettuccina, ne sadrže jaja, možete kušati i dvije zaista različite verzije same tjestenine. 

 Stoga, navratite u naš restoran i provjerite je li mit ili istina da mi zaista znamo s tjesteninom!