Morska igra za užitak bez granica

31.8.2023.

Uživanje na morskoj obali ima svoj rok trajanja, ali morske igre na tanjuru mogu potrajati cijele godine. Komu je cilj uživati i izvan sezone kupanja u odlično spremljenoj ribi i morskim plodovima, svakako treba provjeriti kako se mi s njima igramo u našoj kužini. 

Delicije velikih peraja 

Za ljubitelje konkretnog ribljeg zalogaja tu su jela s tunom, sabljarkom ili brancinom. Naravno, ništa od toga kod nas nije samo izvađeno iz mora i stavljeno na stol jer naš se chef itekako voli poigrati s njima prije no što ih servira na jedinstven i nezaboravan način. Sabljarka se kod nas pretvara u slasni carpaccio kojemu poseban šmek daje činjenica da je naša sabljarka dimljena. Da bi bila još ukusnija, sljubljena je s tipičnim namirnicama jadranske kuhinje. Tuna, ta kraljica plave ribe velikih peraja, može se kod nas kušati na nekoliko načina. Kao predjelo – uglavnom sirova. Jeste li ikada zamišljali tartar od tune? Naš je sjajan i dolazi u kombinaciji s kremama od češnjaka i ljubičaste kapule te perlama od japanskog limuna, a tko želi da mu meso tune ipak bude u komadu, uživat će u tuni tika taka. A tek glavno jelo! Tu je naša tataki tuna, dašak izlazećeg sunca u našem restoranu jer se sprema na japanski način tako da se tek nekoliko sekundi blanšira sa svih strana, a onda obogaćuje posebnim začinima i ponzu umakom. Takva predstavlja posebnu eksploziju okusa za svako profinjeno nepce, no ako ipak želite nešto blaži, mekši riblji okus, s našim filetom brancina nikako ne možete pogriješiti. Posebnim ga čine začini i dodaci s kojima se poslužuje, ali to neka ipak zasad ostane tajna, da vam ne bismo odmah otkrili baš sve misterije našeg restorana.   

Plodovi mora na naš način 

Tko voli plodove mora na različite načine, veselit će se našoj ponudi u kojoj može pronaći zamamne jadranske lignje na žaru ili pak hobotnicu kao izvrstan starter. Plodove mora nudimo u ukusnim kombinacijama rižota i jela s tjesteninom: dimljene kozice i dagnje glavne su zvijezde rižota “al dimi”, a nedimljene u kombinaciji s vongolama i kamenicama poslužujemo uz fettuccine. Premda se mnogi boje školjki na tanjuru, za to zapravo nema razloga – osim što su one u našem restoranu zajamčeno svježe, školjke su vrijedan izvor bjelančevina i dobrih omega-3 masnih kiselina, a imaju svega nekoliko kalorija! Školjke su također fantastičan izvor cinka, a njime posebice obiluju kamenice, koje svježe nudimo kao jedno od naših predjela. Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da je cink potreban pri sintezi testosterona, muškog spolnog hormona nužnog za pravilnu spolnu funkciju svakog muškarca. Neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog libida, a je li to zaista tako, saznat ćete samo ako rezervirate stol za dvoje i zaista probate neko od naših jela s kamenicama. 

Morske delicije kod nas su provjerena stvar, dođite u našu konobu i uvjerite se da se njima igramo na zaista zanimljive načine!