Ništa bez pršuta: Priča o dalmatinskoj gastro ikoni

26.8.2019.

Premda smo uživali dok je Daenerys Targaryen nekoliko sezona stolovala u našoj Dioklecijanovoj palači i do samog kraja navijali za njenu pobjedu, čovjek treba biti trezven i objektivan kad analizira drevna proročanstva. Princ koji je obećan može biti samo jedan, a nećete ga pronaći ni na hladnom Sjeveru ni u razrušenom Kraljevom Grudobranu. Rođen u soli i dimu, pršut je jedini i pravi dalmatinski princ koji je obećan svakom gostu namjerniku, a u Konobi Laganini možete upoznati sve njegove neodoljive čari, diviti se njegovoj gizdavoj putenosti i uživati u umijeću našeg osoblja koje čak i bez valirijskog čelika uspijeva narezati svaku fetu tako tanko da se kroz nju na horizontu vide i Brač i Šolta.

Jer, pršut koji nije narezan ručno više nije pršut nego šunka. Jer, feta koja nije narezana tanko do potpune prozirnosti više nije feta pršuta, nego komad suhog mesa. Jer, pršut ima svoja pravila kojih se treba pridržavati uvijek i svugdje! Ovo nije demokracija, ovo je kraj u kojem je Princ koji je obećan jedini pravi suveren i njegova je riječ jedini gastronomski zakon.

Bez pršuta ovdje se ne obilježava niti jedan važan trenutak. Od prvog do zadnjeg dana, on prati sve naše pobjede, uspjehe, ljubavi, prijateljstva, druženja. Svjedok je svim važnim obljetnicama i uvijek je tu da čak i najružniji kišni dan učini nezaboravnim i sasvim posebnim. Bez pršuta u Dalmaciji jednostavno nema pravog gostoprimstva, zato se u Laganiniju brinemo da naše gostoprimstvo odiše najvišom kvalitetom i najdubljim zamamnim okusima koje uopće možete zamisliti.

Kažu da je potrebno cijelo selo da odgoji dijete, ali za uzgojiti pravi dalmatinski pršut potrebna je cijela Dalmacija. Svinjski but prvo se ritualno kupa u jadranskoj morskoj soli, a potom se čak 70 dana blagoslivlja u mirisnom dimu sagorijevanja najkvalitetnijeg drva koje mu dariva onu specifičnu krvavocrvenu boju i neodoljivo putenu aromu. Zatim prepuštamo plemenitim vjetrovima Dalmatinske zagore da ovu dimljenu šunku pretvore u jedinstveni dalmatinski pršut: bure sa sjevera prirodno ga suše, a jugo osigurava da se pršut ne presuši, već da svaki njegov zalogaj od kore do kosti ostane savršeno sočan. Ovaj proces gestacije pršuta treba trajati najmanje godinu dana – zato u Laganiniju pršuti čekaju čak dvije godine prije nego što vas fatalno zavedu na prvi ugriz.

Dalmatinska ikona velikodušnog gostoprimstva, princ koji nam je obećan i svoje obećanje bespogovorno ispunjava sa svakom novim zalogajem, jedva čeka da vam otvori apetit i sve čakre. Dođite u Laganini i ne bojte se saviti mu koljeno: ovaj princ svim svojim podanicima jamči zadovoljstvo, sreću i blagostanje!

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...