Nova ruha stoljetnih recepata: Foodozofija konobe Laganini

19.8.2019.

Dalmatinska kuhinja čvrsto je ukotvljena u mediteransku kulinarsku filozofiju. Samo najsvježiji sastojci, jednostavna priprema u kojoj hrana ne gubi ni okus ni miris ni boju, domaće začinsko bilje koje samo podiže okus jela umjesto da njime zavlada – i nezaobilazno maslinovo ulje koje svakom specijalitetu podaruje zamaman završni dodir, a ljudskom organizmu dobro zdravlje i sretnu dugovječnost.

Kao što je Picasso morao naučiti savršeno ovladati klasičnim tehnikama slikarstva da bi ih bacio u vjetar i izgradio svoj vlastiti stil, u Laganiniju smo štreberski svladali sve tehnike i znalački pronikli u sve tajne prave, autentične dalmatinske kuhinje i na njihovim osnovama izgradili našu vlastitu “foodozofiju” tradicionalnog mediteranskog kulinarstva za 21. stoljeće.

Tuni je, kažu naši stari, dovoljno da je plamen samo poljubi kako bi sačuvala sve svoje hranjive vrijednosti i zadržala okus mora. Mi smo, pak, zaključili da je čak i taj nježni poljubac suvišan te smo usavršili pripremu jadranske tune sashimi tehnikom, a plamen na tanjuru dolazi u zamamno pikantnoj formi svježe pripremljene wasabi majoneze. Tako klasični Mediteran na Laganinijevom jelovniku sad oplakuje i obale dalekog Japana, zadržavši pritom sve svoje iskonske okuse i mirise. Svježi jadranski brancin se i u Laganiniju priprema na tradicionalnim gradelama, podlijevan najfinijim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, no na tanjuru ga sljubljujemo s nimalo tradicionalnom, ali opet nepogrešivo mediteranskom kremom od krumpira i češnjaka za koju bi stara dalmatinska nona možda isprva i pronašla neku grubu rič, no neodoljiva aroma i božanski okus ove “neodalmatinske” kreme brzo bi je razuvjerili i učinili pravom vjernicom. 

Baš kao i krema od boba i blitve, tradicionalnih priloga koji se u Dalmaciji obično serviraju blanširani i gotovo neobrađeni, dok ih s našim jadranskim lignjama na žaru serviramo u nježnoj i neodoljivo kremastoj formi. Mediteran ostaje djevičanski netaknut, a tradicija u srazu s modernim vremenima samo dobiva na svojoj autentičnosti i prepoznatljivosti. 

Goveđi rep čuvena je poslastica dalmatinskih ruralnih krajeva, no u Laganiniju smo je dodatkom šumskom voća i sira Grana Padano podigli na novu razinu i posjeli na pijedestal epikurejstva. Rižot od morskih plodova transformirali smo u rižot od dimljenih morskih plodova i tradicionalnoj primorskoj gozbi podarili novi, još zaokruženiji okus koji bi čak i najzagriženiju konzervativnu nonu natjerao da bez pardona zatraži recept. 

A vi možete bez pardona zatražiti repete! Na Laganinijevim tanjurima junačka povijest Mediterana suočava se sa svojom budućnošću koja je – na radost gurmana sa svih strana svijeta koji u Laganiniju, baš poput vas, uvijek traže repete – blistava, zamamna, zdrava, hranjiva i posve, posve neodoljiva.

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...