Predjelo: Savršen uvod u potpuni gastro užitak

6.9.2021.

Sve u životu ima svoj uvod, početak koji nagovještava nevjerojatne stvari koji će se dogoditi poslije. U gastronomiji, to je predjelo. Čarobna riječ koja otvara naš apetit i najavljuje da slijed finih okusa tek počinje.  

Povijest predjela seže do antičke Grčke i Rima kada su se ljudi često družili uz male komade voća, suhomesnate proizvode, sir, ribu i masline. Danas su predjela profinjena i potpuno zasebna jela koja zaokupljaju um i trbuh dok gosti u restoranu čekaju središnji dio koji će u potpunosti utažiti njihovu glad.  

Hladna predjela

Kada na tanjuru vidite fina, mala, ukusna i lijepo dekorirana jela, znate da se radi o hladnom predjelu, a njihova glavna zadaća je da ispune vrijeme do glavnog obroka. Uvijek se poslužuju hladna, lijepo su ukrašena te tako izazivaju želju za jelom i otvaraju apetit. Poslužuju se kao prvi slijed u obroku i trebaju biti dobro odabrana kako bi se uklopila u ostatak obroka, ali i dobro izbalansirana da samo otvore apetit bez da zasite gosta. 

Topla predjela 

Topla predjela bogatih okusa serviraju se vruća. Lagana su i dekorativna jer ne zadovoljavaju samo apetit nego cjelokupni dojam. Klasično toplo predjelo je, primjerice, rižoto s morskim plodovima, piletinom ili povrćem. Prilikom izbora toplog predjela treba paziti da se ne ponavljaju namirnice koje će biti u narednim sljedovima. 

Kao što i samo ime kaže, predjelo dolazi prije glavnog jela i upravo zato ne bi trebalo biti previše zasitno. Mora biti pravilno odabrano kako bi se uklopilo u cjelinu obroka, a uz malo mašte može zadovoljiti svaki ukus. Predjela su upravo ono što će zatitrati vaše nepce i stvoriti dojam o bogatim tanjurima koji vas tek čekaju. Naš chef Mićo pobrinuo se da početak vašeg Laganini gastronomskog putovanja bude nezaboravan. Tartar od tune s kremom od avokada i mediteranskim biljem, carpaccio od hobotnice ili bifteka, kozice u tempuri ili morski pjat “Laganini” – opcija je mnogo, stoga samo polako jer sigurno nećete pogriješiti. 

Sa svojim neodoljivim izgledom, poticajnom paletom boja i savršenim okusom, predjelo je savršena uvertira u gastronomsku predstavu za pamćenje. Udobno se smjestite, vaša Laganini avantura tek počinje. 

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...