Razveselite svoje tijelo najzdravijim bojama proljeća!

22.4.2020.

Obožavamo proljeće. Zašto? Proljeće znači buđenje, divna putovanja i nezaboravne avanture pod sve toplijim suncem, prirodu koja se budi, i donosi nam cijelu lepezu divnih namirnica koje će nam uveseljavati oči bojama, a nepca okusima. Upravo u tim bojama leži sva ljepota povrća i voća koje proljeće nudi. Pitate se kako? Veoma jednostavno – svaka boja ukazuje na koji aspekt naših tijela ima najveći učinak prema sastojku kojeg ima najviše. Zato sljedeći put kad navratite do Laganinija, zapitajte se kojem dijelu tijela danas treba vaša podrška i kojim bojama ga želite odobrovoljiti!

Crvena – zdravlje srca. Namirnice crvene boje sadrže najviše likopena, a taj pigment i antioksidans pomaže da se naše srce i krvožilni sustav održe zdravima, ali ujedno ima i antikancerogeni učinak. Salata od hobotnice na dalmatinski, grčka salata, gazpacho juha, gregada od svježe ribe i povrća, buzara… Nama su zazubice krenule od samog nabrajanja jela, a vjerujemo da će i vama zatreptati srce od radosti!

Plava/ljubičasta – dugovječnost. Antocijanin, još jedan pigment i antioksidans, štiti stanice tijela od svakodnevnog stresa i oštećenja, a smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i moždanog udara. Morski pjat „Laganini“, rižot od goveđeg repa sa šumskim voćem, pileća prsa na žaru s kremom od cikle ili neka od salata s ljubičastim lukom? Tek smo na drugoj boji, a već nam se manta od gladi. Možda najbolje da naručite dok mi nastavimo kružiti po spektru!

Žuta/narančasta – ljepota i prevencija raka. Žute namirnice su bogate vitaminom C, a on je poznati antioksidans koji smanjuje upalne procese, pomaže kod alergija, održava kožu mladolikom i bori se protiv slobodnih radikala. Tu su još i flavonoidi koji s vitaminom C potiču kolagen koji je dobar za meka vezivna tkiva i sprečava nastajanje bora. Narančaste namirnice pune su antioksidansa i beta-karotena koji je dio vitamina A, a iznimno je bitan za podizanje imuniteta, borbu protiv infekcija, obranu sluznica, zdrave oči i kožu, posebice pod sve jačim suncem. Juneći biftek, tomahawk steak ili rib eye s pireom od mrkve i naranče: jer treba zdravim očima uživati u finome komadu mesa!

Zelena – detoksikacija. Klorofil iz svega zelenog i lisnatog podržava i održava pravilan rad naših vlastitih aparata za najboljih detoks ikada – jetre i bubrega. U većini namirnica te boje je i vitamin K koji je potreban za jake kosti i pravilno grušanje krvi. Nema boljeg načina za očistiti tijelo od nakupljenih otrova i ojačati imunitet: jedite zeleno! Jadranske lignje na žaru s kremom od boba i blitve, Caesar salata s kozicama, pasta alla caprese ili zeleni rižot od dimljenih morskih plodova… detoks može biti jako ukusan, zar ne?

Bijelo – imunitet. Sumpor, kvercetin i antoksantini su najbrojniji sastojci namirnica bijele boje. Bitni su za jačanje imuniteta jer mu pomažu protiv virusa, bakterija i svih infekcija u tijelu. Sashimi tuna na kremi od cvjetače s wasabi majonezom, file od svježeg dalmatinskog brancina na kremi od krumpira i češnjaka, juha od celera ili krem juha od gljiva – volimo bilu boju i ona voli nas.

I, kojom vas bojom možemo razveseliti i okrijepiti?

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...