Rižoto: Bilo kada, bilo gdje i bilo kako

8.8.2021.

Kremasti rižoto je izvorno talijansko jelo koje osvaja naša srca na prvi pogled, a nepca na prvi zalogaj. Ne čudi što ga mnogi uvrštavaju među svoja omiljena jela jer, uz to što se lako priprema, ovo je delicija u kojoj se uživa bez obzira na doba godine ili dio svijeta u kojem se nalazite.

No u čemu je tajna, zbog čega je ovo jelo toliko poželjno? Svaki profesionalni kuhar reći će vam da se tajna dobrog rižota krije u temeljcu. Uz malo vode, povrća i vremena, temeljac će ispasti baš onako kako treba, a uz kvalitetan temeljac riža će biti kuhana i aromatična, a rižoto neodoljivo ukusan. Kada je u pitanju izbor riže, zbog svoje lagano ljepljive konzistencije i visokog udjela škroba preporučuje se riža tipa arborio.

Chefova kreativnost na tanjuru

U svojoj najklasičnijoj verziji rižoto je poprilično jednostavno jelo – malo maslaca, luka, riže kratkog ili srednjeg zrna, temeljca te možda vina, i ovo talijansko jelo spremno je za serviranje. Rižot danas dolazi u brojnim neodoljivim varijantama: osim govedine, chefovi eksperimentiraju s piletinom, teletinom, mesom divljači, morskim plodovima, povrćem. Oni najhrabriji rižotu mijenjaju boju pa osim klasičnog žutog rižota danas imamo rižote zelenih, crnih ili ciklasto rozih nijansi. 

Mali talijanski gušti na hrvatskoj obali

Već je naveliko poznato da chef Mićo radi čuda na tanjuru, a njegov zeleni rižoto od dimljenih plodova mora prava je mala umjetnost. Kombinacija s morskim algama te mesom raka i ježa daje osjećaj pravog dalmatinskog raja. Uz vrhunsku pripremu ribljih specijaliteta, chef Mićo odlično barata i mesnim delikatesama. Zna odabrati vrhunsko meso i složiti temeljac u kojem bi i anđeli vraški uživali te tako za glavno jelo priprema rižoto od goveđeg repa sa šumskim voćem, savršeno izbalansiranog okusa prepunog moćnih aroma. Koji god rižoto odabrali s našeg menija, nećete pogriješiti ako večeru začinite dobrom čašom vina s naše bogate vinske karte.

Klasiku smo, po običaju, interpretirali na svoj način i nježnom talijanskom jelu dali neodoljivu dozu splitskog dišpeta. Okusite savršeno sočni i kremasti rižoto s Laganinijevog menija, sigurni smo da ćete tražiti repete!