Samo reci Da: Veličanstvene delicije dalmatinske tradicije

14.11.2019.

Dalmacija je ljepotica u koju ćete se zaljubiti već na prvi pogled, no prava ljubav dolazi kroz želudac i nema vam druge nego zagrabiti u dalmatinski tanjur ako vašu strastvenu ljetnu romansu želite podignuti na višu razinu. Srećom, užitak u dalmatinskoj kuhinji najviša je razina užitka, a Laganini je pravi hram bogovskih užitaka najviše razine…

Dalmatinska kuhinja destilat je najboljih mediteranskih tradicija obogaćenih utjecajima austrougarskih, balkanskih i bliskoistočnih receptura, ali i sasvim specifičnih kulinarskih praksi Dalmatinske Zagore koja je moćne i volatilne prirodne elemente poput vjetra, vode, vatre i tla promaknula u prave pravcate sous-chefove, ključne za cjelovitost okusa i doživljaja. Laganini objedinjuje sve ove utjecaje i sljubljuje ih s kontekstom modernih vremena.

Zažutiš malo kapule i luka na maslinovom ulju, poslažeš krumpire i ribu, preliješ ih s puno bijelog vina i vode, dobro začiniš – i to je to. Gotova za 20-ak minuta, niti rijetka kao juha niti gusta kao gulaš, a slasna bez obzira s kojom je vrstom ribe pripremate, jadranska gregada stoljećima je bila poznata kao neka vrsta krepkog dalmatinskog fast fooda dostupnog baš svakome. Naš chef Mićo – jer ovo je ipak Laganini – za vašu gregadu bira najbolje komade oborite ribe iz dnevnog ulova i podlijeva ih isključivo vrhunskim dalmatinskim bijelim vinima, a sve ostalo njegova je mala tajna koju se ne usudimo odati jer ionako smo već rekli previše.

Opijeni bijelim vinom i omamljeni plemenitošću okusa bijele ribe, možda ćete pomisliti da je Dalmacija mjesto vječne svjetlosti i bjeline, no ona itekako ima i svoju mračnu stranu na koju bi stvarno bilo šteta ne zakoračiti. Da, govorimo o crnom rižotu i, ne, nećete mu moći odoljeti ma koliko se trudili. Sipino crnilo ne daje rižotu samo njegovu ikonično crnu boju, već i specifičnu, duboku, senzualno gorkastu okusnu notu koja izdiže i neprocjenjivo oplemenjuje spoj slatkasto  nježnog mesa jadranskih mekušaca i savršeno kremaste riže, pretvarajući naoko bazičan recept u gastronomsku avanturu s dobrodošlom primjesom opasnosti bez koje ljubav jednostavno nema nikakvog smisla.

O da, u Dalmaciji jedemo i meso, štoviše, cijele godine bjesomučno brojimo dane i trgamo stranice kalendara žudno iščekujući adventsku sezonu, ne nužno zbog darova i obiteljskog ugođaja, već ponajprije zato što znamo da će mama za Božić skuhati pašticadu s njokima. U pašticadu idu samo najskuplji komadi govedine koja se paca danima te kuha satima i satima, a ručno izrađeni njoki osim vremena iziskuju i nemali fizički napor pa stoga ni ne čudi da majci ne pada na pamet pašticadu posluživati na obične, neblagdanske dane, no chef Mićo vas voli više od vaše vlastite majke i kod njega u pašticadi s domaćim njokima možete uživati baš svaki dan.

Gdje se čuje “muuu”, čuje se i “meee” pa tako osim pašticade u Laganiniju možete uživati i u kultnom, možda najčuvenijem specijalitetu Dalmatinske Zagore, zamamno miomirisnoj janjetini s bižima. Janjetina, dakako, dolazi isključivo iz domaćeg uzgoja i othranjena je na aromatičnoj dalmatinskoj ispaši, što na tanjuru nepogrešivo dolazi do izražaja u vatrometu okusa i mirisa koji skladno ujedinjuju ono najbolje od primorske i kontinentalne Dalmacije.

I, jeste li za ribu ili meso? Ma što odabrali, Dalmacija će vam na tanjuru servirati pravu, vječnu ljubav. Na vama je samo da kažete “Da”.

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...