Šampanjac ili pjenušac: Koji odabrati, kada ih piti?

20.7.2021.

Podignimo čaše u zrak i nazdravimo šampanjcem!

Pjenušavo vino pije se u svakoj svečanoj prigodi, na vjenčanjima i drugim proslavama, otvara se na dočeku Nove godine, posebne ćemo trenutke obilježiti upravo njime… I da, uglavnom većina to vino još uvijek naziva šampanjcem. Oduvijek znamo za Bakarsku vodicu, još od 1930. godine kad smo je titulirali šampanjcem premda je bila obično gazirano stolno vino. 

Ipak, gotovo stotinjak godina kasnije, tradicionalna Bakarska vodica ipak više nije šampanjac, a u naš leksik uvukla se riječ pjenušac. Koja je razlika?

Šampanjci i(li) pjenušci?

Ima ih nekoliko, a ona glavna je mjesto proizvodnje. Premda ruski predsjednik Vladimir Putin misli drukčije i smatra da samo Rusi mogu koristiti naziv šampanjac za svoje pjenušavo vino, već samo ime ukazuje na njegovo podrijetlo. Nastao je u francuskoj regiji Champagne u sjeveroistočnom dijelu Francuske koja se danas nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Tako je to od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad se francuska vinska industrija uspjela izboriti za svoj brend. 

Ime, dakako, čini brend, no kvalitetu tvore klima, tlo i vrsta grožđa. Regija Champagne je pod utjecajem umjereno blage i vlažne oceanske i kontinentalne klime, a tlo je bogato mineralima i vapnencem koji čuva vinovu lozu tijekom cijele godine. 

Sedmorica veličanstvenih

Samo se sedam vrsta grožđa može upotrebljavati za proizvodnju šampanjca, to su Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay (češće) i Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier te Arbane. 

Pjenušci su – sve ostalo, premda se i oni brendiraju, pa je španjolsko pjenušavo vino poznato pod imenom Cava, a talijansko pod nazivom Prosecco i ni za živu glavu ne smije ga se zamijeniti s našim prošekom!

Šampanjac ima još nekih specifičnosti – na primjer, izraz ‘blanc de noirs’, čime se ističe da je šampanjac napravljen od Pinot Noira i Pinot Meuniera. Nije posrijedi nikakva magija, riječ je samo o postupku da se prije fermentacije uklanja crna kožica zrna grožđa. Pa ni juha od rotkvice nije crvena nego zelena!

Svaki dan je Nova godina!

U konobi Laganini možete svoju večeru započeti – a i završiti! – s nekim od pjenušaca i šampanjaca s naše vinske karte: Millenium Tomac, Rosé Tomac, Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart Brut, Ruinart Rosé i vjerojatno najpoznatiji među svim šampanjcima, Dom Perignon. Svijetli pjenušac ili šampanjac koji stimulira apetit kao aperitiv, tamniji šampanjac za ugodniji kraj večeri bez teškoća u probavi – izbor je vaš, a pogriješiti je nemoguće. Nazdravlje!

Znanstvenici su istražili i izračunali da, kada snažno protresemo bocu, čep izlijeće brzinom od oko 40 kilometara na sat. U konobi Laganini ne morate brinuti, naši konobari boce otvaraju stručno i nenametljivo!

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...