Školjke skrivaju sva blaga Jadrana: otkrijte ih na Laganinijevom meniju

11.10.2019.

Da, ribu treba jesti mnogo i često, no nije riba jedino blago koje Jadransko more servira na Laganinijeve pjate…

Dagnje su MVP među jadranskim školjkašima. Možete ih pronaći na gotovo svim otocima i uzduž cijele obale. Čak i više od njenog profinjenog i nježnog, ali punog i konkretnog okusa, oduševljavaju nas njene čudotvorne hranjive vrijednosti. Dagnje su bogate željezom, folnom kiselinom, selenom i cinkom, a samo jedna porcija premašuje dnevnu potrebu za vitaminima B skupine. 

Od svih školjki, upravo su dagnje najbogatije omega-3 masnim kiselinama, a osobama s neaktivnom štitnjačom trebale bi biti što češće na meniju zbog iznimno visoke razine joda koji potiče proizvodnju hormona tirozina. Nedostatak ovog hormona kronično muči dobar dio ženske populacije u tridesetim i četrdesetim godinama i zato vas, drage dame, pozivamo da se u Laganiniju osladite najfinijim plodovima Jadrana – i pritom učinite sjajnu stvar za svoj zdravstveni karton!

Za razliku od dagnji koje možete “brati” sa stijena i čupati s konopaca usidrenih barki, vongole ili kućice žive zakopane u pijesku i velike su samo nekoliko centimetara pa je za njihovo izranjanje potrebna posebna vještina i sjajan vid. Trud se itekako isplati jer riječ je o proteinima bogatoj školjki osobito nježnog okusa i elastične, svilenkaste teksture koja sjajno dolazi do izražaja u jelima s različitim vrstama školjkaša i morskih plodova.

Jedno od takvih tradicionalnih dalmatinskih jela je i kultna buzara koja u Laganiniju osvaja svježinom netom “ubranih” školjki i receptom koji su naše bake usavršavale stoljećima. No, osim tradicije, u Laganiniju cijenimo i inovaciju, a sraz tradicije i inovacije u zelenom rižotu od dimljenih morskih plodova – autorskom djelu našeg chefa – ostavit će vas bez riječi. U ovom receptu, naime koriste se dimljene dagnje, vongole, skuše i kozice kojima prodimljenost podaruje neku novu punoću, intenzivnost i onu nedokučivu umami kvalitetu.

Laganini vas poziva da izađete iz školjke u kojoj se skrivate i otkrijete božanstvene ukuse koji će vas potpuno i beznadno zaljubiti u dalmatinski stil života.

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...