Split: Grad koji oduzima dah

22.8.2021.

Grad u središnjoj Dalmaciji poznat kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na Jadranu, već je godinama domaćin gostima iz cijeloga svijeta, osobito u ljetnim mjesecima, kada grad živi punim plućima. 

Povijest grada datira još otkad je rimski car Dioklecijan odlučio blizu velikoga rimskoga grada Salone sagraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine života. Od tada pa sve do danas, to monumentalno zdanje oduzima dah svojom ljepotom, a obilazak palače obvezan je u itineraru svakog splitskog gosta. Dioklecijanova palača te cijela povijesna jezgra Splita upisani su na Listu svjetske baštine – UNESCO-a još 1979. godine.

Uz sve svoje ljepote, ono što Split izdvaja od ostalih gradova na našem lijepom Jadranu svakako su njegovi ljudi, lokalci koji godinama grade i njeguju baštinu i kulturu svoga grada. Svaki starosjedilac poznaje svaki kutak i priče o davnim vremenima te će ih rado podijeliti sa svima. Grad šušura i zbivanja živi kroz bogatu tržnicu i ribarnicu, a nema onoga tko je posjetio Split a da nije došao na poznatu gradsku Rivu. Mjesto je to na kojemu se sastaju mladi i stari, domaći i strani gosti, gdje se druže, pjevaju, španciraju ili jednostavno uživaju u toplim zrakama sunca i dobroj šalici kave u jednom od brojnih lokalnih kafića.  

Ako ste pak ljubitelji vrhunske gastronomije i vina – na pravome ste mjestu. Osim bogate povijesne baštine, brojnih filmskih, kazališnih i glazbenih festivala, među kojima je najpopularnija Ultra koja svake godine osigura do sto tisuća posjetitelja, Split se može pohvaliti i zavidnom gastronomskom scenom. U samome srcu Dioklecijanove plače smještena je Konoba Laganini gdje možete kušati vrhunski pripremljena jela s dalmatinskim štihom te uživati uz kapljicu ponajboljih hrvatskih vina. Na meniju su jela koja doista hrane i dušu i tijelo. 

Kad vam nakon svog tog gastro iskustva zatreba malo tjelovježbe ili jednostavno želite pobjeći od gradska vreve, tu je Marjan. Idealna lokacija za napuniti baterije – staze za trčanje, planinarenje i biciklizam, sve na jednome mjestu. I – šećer na kraju – prekrasne plaže. Na vama je da birate želite li uživati na najpoznatijoj pješčanoj plaži Bačvice ili biste se radije odmorili u skrivenim uvalicama.

Ako pružite priliku gradu podno Marjana i izvan turističke sezone, nećete požaliti. Svaka sezona ima svoj šarm, a na vama je da se prepustite i jednostavno zaljubite u Split.

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...