Splitski đir: Jednostavno, a senzacionalno

7.9.2023.

Na kamenu maslina, usred ničega oskoruša, na šentadi murva, u pustopoljini kopriva, uz more motar, prid kućom svi zamislivi začini, u polju svega, a u moru još i više – Mediteran dariva uzduž i poprijeko, u svako doba godine, a mi slušamo njegov zov, pratimo njegov ritam i bez po’ muke, ali s puno generacijama prenošene nauke, uživamo u njegovim darovima i gostimo se njegovim plodovima. 

Sa savršenstvom se ne eksperimentira

Lokalno uzgojene namirnice ovdje se podrazumijevaju. Galopirajućoj urbanizaciji unatoč, još uvijek imamo rodbinu na selu ili na tržnici hodočastimo bakicama sa zagarantirano domaćim voćem i povrćem, a priroda se pobrinula da, oni koji znaju, čak i u divljini pronađu plodove za bogovsku gozbu. Prirodu zauzvrat štujemo tako što minimalno kompliciramo i gotovo nimalo ne eksperimentiramo sa savršenstvom koje tako izdašno nudi. Zašto da ubijemo najslasniju domaću blitvu kad znamo da je najbolja tek stidljivo blanširana i obilato zalivena domaćim maslinovim uljem? Čemu raditi makakade od netom iz mora izvađene ribe kad je naš čovik davno reka’ da je za ribu jedino važno da triput pliva: prvo u moru pa u maslinovu ulju pa naposljetku u vinu kojim joj nazdravljamo? Ima u moru i spize s kojom doslovno ne moraš raditi ništa: kamenicu ili morskog ježinca posrkat ćemo ravno iz mora, možda tek s malo limuna, definitivno s puno vina.    

Prirodno, jednostavno, zdravo

Dalmatinac tako radi, a nutricionist potvrdno kima glavom jer zna da s minimalnom obradom zdrave, svježe namirnice zadržavaju maksimum okusa i hranjivih vrijednosti, jasno mu je da je maslinovo ulje eliksir života i dugovječnosti, priznaje (makar i nerado) da umjereno ispijanje dobrog vina poboljšava rad srca i krvnih žila, rado svjedoči nevjerojatnim zdravstvenim blagodatima mediteranskog začinskog bilja, a o supervrijednim proteinima i nezasićenim omega 3 i 6 masnim kiselinama iz jadranske ribe ne treba ni trošiti riječi. A bogme ni vrijeme: baci je na gradele, skuvaj je na lešo ili napravi brudet, komplikacijama tu nema mjesta!

Vrag je u detalju

U Laganiniju odano štujemo kult mediteranske prehrane i dobro znamo gdje – za vaš gušt – zakomplicirati, a gdje se držati one “manje je više”. Za užitak u gastronomsko-afrodizijačkim slastima netom ubranih Gillardeau kamenica najbolje je ne raditi ništa kako biste osjetili svu divlju potentnost mora. Hobotnicu ćemo ispeći s najslasnijim povrćem i poslužiti vam je u svoj njenoj prirodnoj veličanstvenosti. Jadranskog brancina liznut će nabrzinu vatra, a vi ćete se oblizivati dugo i polako. No komplicirat ćemo – jer nam se hoće, može i jer znamo kako – s detaljima koji će savršenstvo mediteranske jednostavnosti podići na neku novu, intergalaktičku razinu. Krema od koromača sljubit će se s brancinom nježno ali fatalno, kao ljubavnici u romantičnoj ljetnoj škuribandi, prah od crnih maslina dat će mediteranski umami svemu što opraši, razne kremice i perlice sirovim strastima tartara od tune podarit će versajsku sofistikaciju, a sladoled od parmezana ili pak čaj od gina i soka od kamenica podsjetit će vas koliko je varljivo tanka granica između otmjenosti i čiste perverzije.

Prirodnost i jednostavnost običnog sunčanog dana sljubili smo s izluđujućom dekadentnošću vrućih noći Mediterana. Rezervirajte svoj stol i jedite otmjeno, ali guštajte krajnje perverzno!