Svi su ludi za (jadranskom) tunom    

15.7.2021.

Kad bi tuna imala svoj CV, onda bi on po prilici ovako bio napisan: tuna je jedna od najviše konzumiranih riba na svijetu. Pripada podskupini obitelji skuša, a sastoji se od osam vrsta koje se razlikuju po boji i veličini. Tuna je nomadska vrsta i nalazi se u svim svjetskim morima i oceanima. Može se jesti svježa ili konzervirana. Obično se jede sirova, na žaru i lagano začinjena, dok se konzervirana tuna dugo priprema i često se poslužuje jako začinjena.

Odlična za zdravlje, vrhunska za nepce

No naša iskustva s tunom govore mnogo više. Na ribarnicama treba čekati u redu da se kupi nakon ulova, a restorani se natječu u načinima njezine pripreme. Kod nas je prvo pravilo da mora biti svježa, a drugo da bude – jadranska. Ona plovi slobodno u moru od Istre do Dubrovnika, no sve su aktivnija i uzgajališta. Uglavnom je riječ o plavoperajnoj atlantskoj tuni koja je najčešća u Jadranskom moru.

Tuna je nutritivno veoma bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B kompleksa, a poznata je i kao izvor esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Osim toga, tuna ima manje masnoće od govedine, peradi ili svinjetine. Tuna je bogata i selenom, sastavnim dijelom antioksidansa koji pomaže u održavanju zdravlja jetre te pomaže u sprečavanju raka i srčanih oboljenja.

Tuna alla chef Mićo

Tune su prilično velike, no najčešći ulovljeni primjerci imaju oko dvanaest kilograma. Jednostavno se čiste i filetiraju, a serviraju se u komadima, kao odresci, odnosno popularni tuna steakovi. To je ono osnovno, a u konobi Laganini chef Mićo će njezino veličanstvo tunu oplemeniti na svoj način.

Carpaccio od tune s rikulom, sušenom rajčicom i cvijetom kapara bit će savršeno upoznavanje s aromom svježe jadranske tune. Možete je direktno usporediti s drugim ribljim specijalitetima naručite li Morski pjat Laganini za dvije osobe. Tu vas osim dimljene tune čekaju i dimljena sabljarka, dimljeni brancin i dimljeni losos.

Kao glavno jelo možete naručiti pravu poslasticu: Tataki tunu na kremi od cvjetače s wasabi majonezom. Uistinu nešto posebno za savršen užitak, spoj jadranske tune i japanske kuhinje. Tataki je specijalan način pripreme i tu se tuna blanšira na nekoliko sekundi, premazuje se aromatičnim začinima i gustim soja umakom. A to je tek početak rapsodije za nepce!

Pritom će odlično pasati kapljica ne pretjerano jakog crnog vina. S takvom kombinacijom za večeru sigurno nećete pogriješiti.  

Tuna spada među pet najvažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Čak 90 posto hrvatskog izvoza u Japan odnosi se na tunu. U konobi Laganini, mi smo uvezli recept iz japanske kuhinje pa smo sada kvit!

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...