Uskrsne delicije za dalmatinskim stolom

9.4.2020.

Pisanice, tradicionalna hrana i običaji obilježje su svakog pravog dalmatinskog Uskrsa. Riječ je o blagdanu koji simbolički predstavlja novi početak i obnovu života pa su i jela koja se nalaze na blagdanskom stolu dio te tradicije. Nakon posta, korizmeni jelovnik ustupa svoje mjesto raskošnim obrocima, u kojima se uživa od ranog jutra.

Pripreme za uskrsno slavlje počinju danima prije, a osim ukusne hrane, posebna se pažnja posvećuje ukrašavanju kuće i bojenju pisanica. Tradicionalno ukrašavanje pisanica prenosi se s koljena na koljeno, a dalmatinske bake najčešće su koristile različite biljke kako bi dobile pisanice unikatnog kolorita. Ljuskice kapule koristile su za dobivanje različitih nijansa crvene boje, kurkumu za žutu, borovnice za ljubičastu, a crveni kupus za plavu boju. One kreativnije dodatno su ih ukrašavale voskom ili omotavale slamom. No naravno, najbitniji dio blagdanske proslave ipak su kulinarski specijaliteti u kojima uživa čitava obitelj.

Uskrsno jutro tradicionalno započinje doručkom koji je nezamisliv bez jaja, mlade kapulice i kraljice blagdana – šunke. Ona se obično priprema dan ranije, a svoj aromatični miris i mekanu teksturu duguje lovorovom listu i klinčiću. Ručak je pomalo neobičan za dalmatinske krajeve, a inspiriran je kulinarskom tradicijom Dalmatinske zagore. Dalmatinske domaćice generacijama pripremaju janjetinu ili kozletinu posluženu s mladim krumpirima i kapulicom. Bira se dakako, janjetina iz domaćeg uzgoja koja je othranjena na aromatičnoj dalmatinskoj ispaši.

Najslađi dio gozbe su uskrsne slastice, a jedna od najpopularnijih je dalmatinska sirnica. Njen neodoljiv okus krije sasvim jednostavne sastojke poput jaja, brašna i maslaca, no ne i tako jednostavnu pripremu. Sirnice se peku s posebnom pažnjom jer njihovo tijesto ne smije biti tvrdo niti premekano, a kako bi dobile prekrasnu žutu boju, dodaje im se cvijet šafrana. Osim sirnice, za uskrsnim stolom se redovito nalaze i ostale tradicionalne dalmatinske slastice poput fritula, kroštula, suhih smokava, arancina i ostalog sušenog voća.

Za savršen blagdanski ugođaj nedostaje vam samo časa crnog ili bijelog dalmatinskog vina koja će svaki put iznova uskrsnu gastronomsku gozbu učiniti nezaboravnom! 

 

Latest posts 

Što su jeli stari Rimljani?

Što su jeli stari Rimljani?

instagramfacebookvimeoRimljani su ostavili veliki pečat u povijesti, a poznato je kako su bili veliki ljubitelji dobre hrane i pića. Hedonistički su uživali su obilju ukusnih jela na čestim zabavama - naravno, ako su bili pripadnici bogatog staleža, siromašniji puk...

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

Dimljena riba: Stoljetni okusi u novom ruhu

instagramfacebookvimeoGdje ima dima, ima i okusa. A vrhunski okus provjeren je recept za čisti užitak. Dobro to znamo mi Mediteranci pa se duž naše obale stoljećima dimi sve u šesnaest. Što od ugora, oslića i tune, što od raže, goluba i morske mačke.   Težačka...

Plodovi mora: Gastro užitak

Plodovi mora: Gastro užitak

instagramfacebookvimeoSvaki gost Jadrana ne bi smio propustiti priliku kušati ono najbolje od njega - morske plodove u izvedbi vještih ruku kuhara te guštati baš onako kako to radi domaće stanovništvo još od pamtivijeka.  Mediteranska kuhinja slovi kao jedna od...