Vina i kolača!

6.7.2023.

Dobro osmišljena večera naprosto nije upotpunjena bez pomno izmaštane vinske priče koja pokriva svaki trenutak večeri, od srdačne dobrodošlice do ispraćaja u tu divnu splitsku noć. No na tom putovanju niste sami jer naše educirano osoblje priredit će vam pravi spektakl s vinima koja melodiozno, u savršenoj harmoniji, prate vaš jedinstveni ritam.

Nijedna vinska priča nije uklesana u kamen. Ovisno o vašim preferencijama i odabranom meniju, možemo krenuti od bijelog pinota, ali i pjenušca; nekog nježnog ružičastog vina, ali i robusnijeg crnog; ne postoji samo jedan način – postoji samo vaš način! Slijed po slijed, znanjem, maštom i intuicijom plešemo po vinskoj listi prateći vaš ritam, osluškujući vaše afinitete, a kako konac ipak (d)jelo krasi, dat ćemo sve od sebe da pièce de resistance sačuvamo za sam kraj i oduševimo sva vaša čula vinom koje će savršeno komplimentirati vašem desertu i ostaviti zamaman aftertaste koji će ovu večer učiniti posve doslovno nezaboravnom.  

Naučite pravila (da biste ih znali kršiti) 

Vina se s desertima u pravilu uparuju poštivanjem triju općih pravila: dobro je da vino ima okus slađi od samog deserta, dobro je da bojom odgovara boji deserta i dobro je da paleta vinskih okusa i aroma prati komponente okusa u desertu. Dobro je i da se odjednom poštuju sva tri pravila, no neki su ukusi avanturističkiji od drugih, a gastro-enološka pravila ionako služe da nas usmjeravaju, nikako da nas ograničavaju: nismo bez razloga ustvrdili da nijedna vinska priča nije uklesana u kamen.

Uživajte u slatkom životu

U priči koja koja prati gradijent boja od najsvjetlije do najtamnije, idealna kulminacija bit će kolač s izraženim notama tamne čokolade, poput naše raskošne čokoladne torte. Zinfandel će ovdje biti puni pogodak, ali ako ste kao pravi klasičari priču započeli bijelim pinotom, zašto je ne biste ukoričili i zatvorili crnim pinotom kao savršenim kontrapunktom? Cheesecake oprašta puno velikodušnije od čokolade, stoga nećete pogriješiti odaberete li rizling, sauvignon blanc, chardonnay, talijanski prosecco ili dalmatinski prošek, pa čak i neki rosé izražene voćne arome. Vrhunsko desertno vino poput muškata momjanskog nepogrešivo će se sljubiti s bilo kojom slasticom, a apsolutno briljantan, neusporedivo sofisticiran izbor bit će i neko fino pjenušavo vino. Naša lista pjenušaca i pravih šampanjaca ponudit će vam ekstenzivan niz genijalnih opcija, a mi ćemo vam svesrdno pomoći odabrati onu pravu.

Sa smjerokazom u obliku bogate vinske liste poput one Laganinijeve, vaše vinsko putovanje ne može završiti u slijepoj ulici, a naše znalačko osoblje uvijek će znati kako vas izvesti na pravi put. Dobro nam došli, dobar vam tek, živjeli i – bon voyage!